Verzekering bromfiets: dit mag u niet vergeten

Hebt u een bromfiets of scooter gekocht? Lees hier waarop u moet letten om uw brommer goed te verzekeren, van de verplichte BA-verzekering tot de aanvullende verzekeringen.

Bromfietsverzekering: wettelijk verplicht

Zodra u met een bromfiets de openbare weg opgaat, hebt u een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) nodig. Dat is zo voor alle motorrijtuigen. Deze BA-verzekering vergoedt de schade aan derden als u een ongeval veroorzaakt.

Verzekeringen bromfiets vergelijken

Tussen de BA-bromfietsverzekeringen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen bestaan er inhoudelijk weinig verschillen. Voor de waarborgen is immers een wettelijk minimum vastgelegd. De jaarpremie voor een bromfietsverzekering kan wel variëren naargelang uw leeftijd en uw rijervaring. Als ervaren chauffeur betaalt u doorgaans minder voor uw BA-verzekering.

Juiste hoofdbestuurder opgeven

Daardoor kan het verleidelijk zijn om iemand anders als hoofdbestuurder op te geven, om zo een lagere premie te krijgen. Maar als u niet vermeld staat als hoofdbestuurder terwijl u toch regelmatig rijdt, en u vervolgens een ongeval veroorzaakt, kan uw verzekeraar de schadevergoeding die het aan de slachtoffers betaalde van u terugeisen. U geeft dus best meteen de juiste hoofdbestuurder op.

Bijkomende rechtsbijstandverzekering

U kunt uw BA-bromfietsverzekering aanvullen met een rechtsbijstandverzekering. Die verzekering is handig bij een geschil na een ongeval of een verkeersovertreding. De rechtsbijstand staat u bij en vergoedt de onkosten van een advocaat of van andere experts die uw belangen verdedigen.

Ongevallenverzekering bromfiets

U kunt uw BA-verzekering ook aanvullen met een verzekering ‘lichamelijke ongevallen in het verkeer’, optie ‘alle verkeerssituaties’. Die voorziet een vergoeding voor u of uw nabestaanden:

  • als u door een ongeval zou overlijden;
  • als u blijvend invalide zou worden;
  • als u tijdelijk arbeidsgeschikt zou worden;
  • bij ambulante medische kosten, hospitalisatiekosten, kosten van correctieve plastische chirurgie, opsporingskosten bij ongeval, kosten voor repatriëring en vervoer van het stoffelijk overschot, …

Groene kaart bromfiets

Nadat u uw bromfietsverzekering hebt afgesloten, krijgt u een groene kaart. Die kaart bewijst dat uw bromfiets goed verzekerd is. U moet ze altijd bij hebben en kunnen voorleggen bij een politiecontrole.

Makelaar vraagt nummerplaat aan

Uw makelaar zal ook uw nummerplaat aanvragen. Sinds 1 april 2014 is een nummerplaat immers verplicht voor nieuwe bromfietsen. De nummerplaat krijgt u thuisbezorgd, samen met uw tweedelig inschrijvings- of kentekenbewijs. Het ene deel van het bewijs bewaart u thuis, het tweede neemt u mee als u met de bromfiets rijdt.

Verzekering opgevoerde of opgefokte bromfiets

Tot slot nog dit: het opvoeren van de snelheid van een bromfiets lijkt stoer, maar is onveilig en gevaarlijk. U riskeert een stevige boete en een rijverbod. Als u bovendien een ongeval veroorzaakt, kan een opgevoerde bromfiets helemaal een dure grap worden. Uw verzekeraar kan dan immers de schadevergoeding die het aan de slachtoffers betaalde, van u terugeisen.

bron http://www.vivium.be