U spaart voor uw pensioen. Wat verandert er in 2015?

​U spaart voor uw pensioen en dat is een goed idee!

Uw wettelijke pensioen volstaat immers wellicht niet om uw levensstandaard na pensionering te behouden, laat staan om eventuele bijkomende zorg te betalen. Daarom stimuleert de overheid om zelf te sparen voor een aanvullend pensioenkapitaal via pensioensparen en langetermijnsparen.

Af en toe wijzigt er iets aan de voorwaarden van deze twee formules. Zo maakt het regeerakkoord van eind 2014 pensioensparen nog een stuk voordeliger dan vroeger door de anticipatieve taxatie te verlagen. Daar staat wel tegenover dat het maximale bedrag dat u kunt sparen vier jaar niet geïndexeerd wordt.

Wat verandert er concreet?

1. Anticipatieve taks

Sinds 1 januari 2015 is de anticipatieve heffing voor pensioensparen verlaagd van 10 % naar 8 %. De taxatie op het einde wordt dus interessanter, terwijl het fiscale voordeel gelijk blijft!
Pensioenspaarverzekeringen worden daardoor nog interessanter.

2. Geen indexatie van de plafonds vanaf 2014

Op stortingen voor uw pensioensparen en uw langetermijnsparen geniet u een belastingvermindering van maar liefst 30%, maar dit is beperkt tot een bepaald plafond. In principe wordt dat plafond elk jaar aangepast aan de levensduurte. De regering besliste echter eind 2014 om vier jaar geen indexatie toe te passen. Concreet betekent dit dat het fiscale maximum:

  • voor pensioensparen op 940 euro blijft vanaf aanslagjaar 2015 (inkomstenjaar 2014);
  • voor langetermijnsparen op 2 260 euro blijft vanaf aanslagjaar 2015 (inkomstenjaar 2014).
    Door deze beslissing betaalde u misschien meer dan het ‘nieuwe fiscale maximum’. Daarom voorziet de wetgever in een overgangsmaatregel. We vertellen u graag wat dit concreet voor u betekent:

2.1 Pensioensparen

Wie in 2014 voor zijn pensioenspaarverzekering meer dan 940 euro gestort heeft (tot een maximum van 950 euro), zal geen fiscaal nadeel ondervinden. Het eventuele overschot van maximaal tien euro zal immers beschouwd worden als een betaling die u in 2015 deed. Ze zal dan in aanmerking komen voor een belastingvermindering voor inkomstenjaar 2015.
Concreet: hebt u een pensioenspaarverzekering bij AG Insurance, dan hoeft u hiervoor niets te doen.

U heeft reeds een contract lopen? Uw verzekeraar past uw contract in de loop van het jaar 2015 aan het nieuwe fiscale maximum aan. Dit betekent dat er voor de premie die u in 2015 kunt betalen, rekening gehouden wordt met wat u eventueel in 2014 te veel betaalde. Een voorbeeld: u betaalde 950 euro in 2014, dan hoeft u in 2015 slechts 930 euro te betalen.

Opgelet!

  • Betaalt u uw premies via een doorlopende opdracht of via vrije stortingen, pas die dan zeker zelf aan het nieuwe plafond aan. Doorlopende opdrachten of vrije stortingen doet u op eigen initiatief. Daarom dient u dit maximumbedrag ook zelf te wijzigen.
  • Betaalt u via domiciliëring of op regelmatige basis via overschrijving, dan hoeft u niets te doen.

Stort u de komende jaren om een of andere reden toch meer dan het fiscale maximum in uw contract pensioensparen, dan stort uw verzekeraar dit uiteraard terug!

TIP: Op uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2014 vult u 940 euro in, zelfs indien u in 2014 950 euro stortte en zelfs al hebt u een fiscaal attest gekregen waarop vermeld staat dat u in 2014  950 euro betaald hebt. U krijgt dan 30% belastingvermindering op 940 euro. Dat geeft 282 euro belastingvermindering.

​2.2 Langetermijnsparen

Voor langetermijnsparen liggen de zaken anders. Hier voorziet de wetgever niet in een overgangsmaatregel. Stortte u in 2014 2280 euro in uw langetermijnspaarcontract, dan krijgt u slechts een belastingvermindering op maximaal 2260 euro en wordt de te veel betaalde 20 euro fiscaal niet overgedragen naar 2015.

Concreet: als u een langetermijnspaarcontract bij AG Insurance hebt, dan doen wij het nodige om het fiscale plafond voor de komende jaren automatisch aan te passen.
​Goed om te weten

  • Betaalt u uw premies via een doorlopende opdracht of via vrije stortingen, pas die dan zeker zelf aan het nieuwe plafond aan. Maar doorlopende opdrachten of vrije stortingen doet u op eigen initiatief. Daarom dient u dit maximumbedrag ook zelf te wijzigen.
  • Betaalt u via domiciliëring of op regelmatige basis via overschrijving, dan hoeft u niets te doen.